Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Απόφαση -έκπληξη για συμβασιούχους

ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΤΕ
Απόφαση-έκπληξη για συμβασιούχους


Απρόσμενη εξέλιξη για συμβασιούχους "νέας γενιάς": Το ανώτατο δικαστήριο κρίνει ότι συμβάσεις ορισμένου χρόνου πρέπει να μετατραπούν σε αορίστου επειδή υποκρύπτουν κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών.

Ο Αρειος Πάγος, ανατρέποντας αντίθετες εφετειακές αποφάσεις αλλά και την αντίθετη νομολογία της Ολομέλειας ΑΠ, έκρινε ότι μπορούν να μονιμοποιηθούν συμβασιούχοι του ΟΤΕ μολονότι ο Κανονισμός του το απαγορεύει ρητά (φωτογραφία αρχείου)

"Πράσινο φως" για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων και "νέας γενιάς" (με διαδοχικές συμβάσεις που "έτρεχαν" και το καλοκαίρι του 2004) ανάβει ο Αρειος Πάγος, ακόμα και στην περίπτωση που ο Γενικός Κανονισμός ενός οργανισμού απαγορεύει ρητά τη μετατροπή μιας σύμβασης από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Με αποφάσεις-σοκ τα εργατικά τμήματα του ΑΠ, ανατρέποντας αντίθετες εφετειακές αποφάσεις αλλά και την αντίθετη νομολογία της Ολομέλειας ΑΠ, έκριναν ότι μπορούν να μονιμοποιηθούν συμβασιούχοι του ΟΤΕ (που είχαν προσληφθεί ως έκτακτο προσωπικό, με σύμβαση ορισμένου χρόνου) μολονότι ο Κανονισμός του (που έχει ισχύ νόμου) το απαγορεύει ρητά, όπως συμβαίνει και με αντίστοιχους νόμους ή κανονισμούς άλλων φορέων, οργανισμών, επιχειρήσεων κ.λπ.
Οι αρεοπαγιτικές αποφάσεις ξεπέρασαν τις αρνητικές για τους συμβασιούχους εισηγήσεις προς τον ΑΠ, που όρθωναν τα γνωστά συνταγματικά εμπόδια που προέκυψαν με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001. Κατά τις αρεοπαγιτικές εισηγήσεις (τις παρόμοιες εφετειακές αποφάσεις και την αντίστοιχη νομολογία της Ολομέλειας) έπρεπε να υπερισχύσει η απαγόρευση μονιμοποίησης, αφού προβλέπεται από τον Κανονισμό, που έχει ισχύ νόμου.
Ομως ο ΑΠ, κάνοντας ένα μεγάλο φιλεργατικό βήμα, ανατρέπει τα δεδομένα, ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο τον απόλυτα προστατευτικό για τους εργαζόμενους νόμο 2112/20 (επί Ελ. Βενιζέλου), αφού δέχεται ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτός, που δεν επιτρέπει να υπογράφονται συμβάσεις με διαφορετικό "μανδύα" και έτσι να καταστρατηγούνται εργασιακά δικαιώματα.

Το σκεπτικό
Συνεπώς δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί Κανονισμός (ή νόμος) που απαγορεύει μετατροπή των συμβάσεων, ακόμα και όταν οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται προσχηματικά ως συμβασιούχοι δήθεν για κάλυψη πρόσκαιρων ή επειγουσών αναγκών, ενώ στην πραγματικότητα απασχολούνται για κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.Οι αρεοπαγίτικες αποφάσεις φέρνουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τους εργαζόμενους σε περιόδους δεινής οικονομικής κρίσης, έρχονται σε αντίθεση με τις γνωστές αποφάσεις της Ολομέλειας (19-20/07) κατά των συμβασιούχων, όπως επισημαίνει η δικηγόρος των εργαζομένων Μαργ. Στεφανάτου και εναρμονίζονται προς την πρόσφατη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που άφησε τα ελληνικά δικαστήρια ελεύθερα να εφαρμόσουν τον προστατευτικό νόμο 2112/20, όπου το κρίνουν απαραίτητο.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Απόλυτος κριτής τα δικαστήρια


Ο Αρειος Πάγος κρατά "ζωντανό" το δικαίωμα των δικαστηρίων να κρίνουν αποκλειστικά εκείνα ποιος είναι ο πραγματικός και ορθός χαρακτηρισμός μιας εργασιακής σχέσης, ανεξάρτητα από την ονομασία που της δίνει ο νομοθέτης ή ο εργοδότης. Επομένως η απαγόρευση διά νόμου μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου δεν εμποδίζει τα δικαστήρια να αναγνωρίσουν τον πραγματικό χαρακτηρισμό μιας εργασιακής σχέσης. Με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου δικαιώθηκαν δύο συμβασιούχοι. Η μία είχε προσληφθεί ως έκτακτο προσωπικό με καθήκοντα κλάδου διοικητικού - εκμετάλλευσης, ενώ ο δεύτερος ήταν εργάτης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ - ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου