Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ενημέρωση

Σύμφωνα με την ενημέρωση ενός εκ των συμβούλων του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) της Δια Βίου Μάθησης (ΔΒΜ) του Υπουργείου Παιδείας -αλλά και του ιδίου του ΓΓ στις διαπραγματεύσεις του με τους απεργούντες εργαζόμενους των ΚΕΕ- και ενός από τους πολύ δραστήριους δημοτικούς άρχοντες, οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο μας διαγράφονται ως εξής:

•Η ΓΓΔΒΜ αναγνωρίζει ότι οι δήμοι ΔΕΝ είναι σε θέση να δημιουργήσουν τις ανάλογες ΝΕΕΣ δομές (κυρίως τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) έγκαιρα, ώστε να είναι σε θέση να υλοποιήσουν προγράμματα από τον ερχόμενο Οκτώβριο
•Η πρόσκληση προς τους δήμους, θα ξανασταλθεί την ερχομένη Δευτέρα 30/05/11. Αυτή δεν έχει φτάσει μέχρι σήμερα (02/06/11) στους δήμους. Η κατάληψη της ΓΓ από εργαζόμενους στα ΚΕΕ είναι μια πιθανή αιτία. Η πρόσκληση θα είναι για την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας και θα ζητείται από τους δήμους να καταθέσουν ΜΟΝΟ την βούληση τους για την συνεργασία, στατιστικά στοιχεία για τα προγράμματα ΔΒΜ που έχουν ήδη υλοποιήσει και πιθανά κάποια σχέδια δράσης τους για τα τμήματα που θα δημιουργήσουν, καθώς επίσης και για την δημοσιοποίηση που θα απαιτηθεί.
•Οι τρέχουσες ανάγκες για την υλοποίηση των προγραμμάτων από τους δήμους θα καλυφθούν από τις ήδη υπάρχουσες δομές τους, πχ επιτροπές ή Γραφεία Παιδείας.
•Η ΓΓ είναι αποφασισμένη να καταργήσει ΟΛΕΣ τις δομές του εποπτευόμενου από αυτήν φορέα υλοποίησης της πολιτικής Δια Βίου Μάθησης ΙΔΕΚΕ (ΚΕΕ, σχολές γονέων, Ελληνικά για μετανάστες, προγράμματα από απόσταση και εκπαίδευση εκπαιδευτών, το έργο των οποίων λήγει τμηματικά μέχρι το τέλος του 2011). Αντί αυτών θα υπάρχουν τρεις δομές, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) , το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης; και τα ΙΕΚ.
•Η ΓΓ θα καταθέσει ένα ενιαίο (για όλες τις καταργούμενες δομές;) Τεχνικό δελτίο (προταση χρηματοδότησης από ΕΣΠΑ) , για την συνέχιση του προσφερόμενου από το ΙΔΕΚΕ έργου.
•Το ίδιο το ΙΔΕΚΕ θα παραχωρεί στους δήμους τους εκπαιδευτικούς και τα ΣΤΕΛΕΧΗ. Οι δύο κατηγορίες θα προσληφθούν με προκηρύξεις και σύμφωνα με την τελευταία ισχύουσα μοριοδότηση. Στις τελευταίες διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους στα ΚΕΕ, ο ΓΓ κος Μπάκας εξέφρασε την διάθεση του να αλλάξει η μοριοδότηση ώστε να δοθεί μεγαλύτερο σχετικό βάρος στην εμπειρία παρά στην ανεργία. Το ΙΔΕΚΕ θα παραχωρήσει, τους μεν εκπαιδευτικούς σύμφωνα με τα τμήματα που θα δημιουργηθούν από τους δήμους, τα δε στελέχη σύμφωνα με την μέχρι σήμερα δραστηριότητα των δήμων. Τα λίγα (λιγότερα από τα υπάρχοντα στελέχη όλων των δομών) αυτά στελέχη θα απορροφηθούν από τους δήμους με την μεγαλύτερη δραστηριότητα (που έχουν δηλαδή δημιουργήσει τα περισσότερα τμήματα).
•Σύμφωνα με την ΓΓ, ο συνδυασμός των δύο προηγουμένων σημείων εγγυάται την ικανοποίηση της ανάγκης για άμεση (από Οκτώβριο του 2011) συνέχιση του έργου της προσφοράς στους πολίτες των προγραμμάτων της ΔΒΜ.
•Τέλος, ο αριθμός των «αποσπασμένων» αυτών στελεχών δεν είναι γνωστός.

Και για την αντιγραφή,
Βασίλειος Καλύβας

Μπορείτε να δείτε κι εδώ φωτορεπορτάζ από την κατάληψη και σύντομη ενημέρωση για τις ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου