Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ερωτήσεις στη Βουλή 2

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Μιχάλης Κριτσωτάκης απευθύνουν σχετική ερώτηση στην υπουργό Παιδείας.

Υπονομεύει τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης η κυβέρνηση
Τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) αποτελούν ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο έργο (από το Γ’ ΚΠΣ 2000 – 2008 και σήμερα από το ΕΣΠΑ),
με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.), που ανήκει στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Σήμερα λειτουργούν 58 ΚΕΕ σε όλη την Ελλάδα, τα οποία στελεχώνονται σε περιφερειακό επίπεδο από 160 περίπου συμβασιούχους εργαζομένους, ενώ η λειτουργία τους συντονίζεται από 15 εργαζομένους στις κεντρικές υπηρεσίες του ΙΔΕΚΕ στην Αθήνα.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα των ΚΕΕ για ενηλίκους (Νέες Τεχνολογίες, Ευρωπαϊκές Γλώσσες, Οικονομία, Πολιτισμός, Περιβάλλον, Εκπαίδευση Τσιγγάνων, Παλιννοστούντων, Μεταναστών κλπ) παρακολούθησαν κατά την περίοδο 2004 - 2008 240.975 πολίτες, ενώ για την περίοδο 2008 - 2013 προβλέπονται 205.000 θέσεις εκπαιδευομένων.
Δυστυχώς, μετά από οκτώ χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας, τα ΚΕΕ στις 30/06/2011 κλείνουν! Παρά το γεγονός ότι τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων αναφέρονται ως δράση της Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Εθνικό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης - το οποίο παρουσίασε επίσημα ο Πρωθυπουργός κος Γ. Παπανδρέου στις 17/02 - οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ χωρίς καμία ουσιαστική δικαιολογία δεν προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες για συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης είναι να μην υπάρχει καμία σοβαρή εναλλακτική πρόταση για τη Γενική Εκπαίδευση Ενηλίκων από τον Ιούλιο και μετά και κυρίως να χάνονται πολύτιμα εγκεκριμένα κονδύλια από το ΕΣΠΑ.
Αντί για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ και την άμεση απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ ισχυρίζονται ότι θα περάσουν από Σεπτέμβριο τις αρμοδιότητες της Δια Βίου Μάθησης στους νέους Καλλικρατικούς Δήμους με τη λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (έργο και αυτό που σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ). Φυσικά μια τέτοια προοπτική δεν αποτελεί λύση, με δεδομένο το οικονομικό και οργανωτικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι νέοι Δήμοι. Το πιθανότερο είναι να μείνουν τον προσεχή Σεπτέμβριο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χωρίς υπηρεσίες Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων.
Πέρα όλων των παραπάνω, η άρνηση των ηγεσιών της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ να συνεχίσουν τη λειτουργία των ΚΕΕ, χωρίς μάλιστα καμιά αξιολόγηση του έργου και των στελεχών, οδηγεί στην ανεργία 200 περίπου συμβασιούχους εργαζομένους, οι οποίοι προσφέρουν χωρίς διακοπή τις υπηρεσίες τους εδώ και οκτώ χρόνια. Παρά το ότι η χρηματοδότηση των ΚΕΕ ή των σχεδιαζόμενων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης προέρχεται από εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια και η μισθοδοσία των εργαζομένων δεν επιβαρύνει το δημόσιο κρατικό προϋπολογισμό.
Επομένως, είτε με τη συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ, είτε στο πλαίσιο των νέων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, οι συμβάσεις μπορούν να ανανεωθούν και έτσι να διασφαλιστούν και οι θέσεις εργασίας, καθώς και η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης.
Επειδή υπάρχει το προηγούμενο της ανανέωσης 3.500 περίπου συμβάσεων εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με εγκύκλιο της 30/12/2010.
Επειδή και στην περίπτωση των εργαζομένων στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης - που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό - μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, το οποίο μάλιστα προβλέπεται ως δυνατότητα στις συμβάσεις που οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει με το ΙΔΕΚΕ;

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
1) Θα γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ ή των νέων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης από την 01/07/2011, έτσι ώστε να μην χαθούν τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ;
2) Θα ενεργοποιηθεί άμεσα η παράγραφος 3 των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στα ΚΕΕ περί αυτόματης ανανέωσης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου