Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Νέα κατάληψη στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης

Ήδη εμφανίστηκαν και οι πρώτες αστυνομικές δυνάμεις για να ...προστατεύσουν τη Διά Βίου Μάθηση...



Μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, ίσως να φωτίζουν κάποιες πτυχές του ζητήματος. Δείτε εδώ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ
ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ (Κ.Ε.Ε.)


Αθήνα, 30/05/2011

Μετά από δυο εβδομάδες άκαρπης αναμονής για μία τεκμηριωμένη έγγραφη απάντηση στα αιτήματά μας, είμαστε αναγκασμένοι να βρεθούμε πάλι δυναμικά στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης για να διεκδικήσουμε τα όσα μας αναλογούν μετά από τόσα χρόνια προσφοράς στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης!
Παρά την απόφαση των μελών του Σωματείου μας να τερματίσουμε την κατάληψη του κτιρίου την Τρίτη 17/05 και να δώσουμε το περιθώριο που μας ζητήθηκε, δυστυχώς για ακόμα μία φορά οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) και του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) δεν μας εξήγησαν εγγράφως, επαρκώς και τεκμηριωμένα:

1) Γιατί αρνούνται τη δυνατότητα επέκτασης λειτουργίας των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) πέραν της 30/06 με εξασφαλισμένα ευρωπαϊκά κονδύλια από το ΕΣΠΑ, έστω ως μία μεταβατική λύση μέχρι οι Δήμοι να είναι διοικητικά και οργανωτικά έτοιμοι να αναλάβουν την υλοποίηση προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης;
2) Πόσο ακόμα θα καθυστερεί η προώθηση και ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης στο ΕΣΠΑ των νέων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, τα οποία θα συνεχίσουν - σε συνεργασία με τους Δήμους και με την επιστημονική υποστήριξη του ΙΔΕΚΕ - το έργο των ΚΕΕ στον τομέα της Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων;
3) Γιατί αρνούνται σε 200 περίπου εκπαιδευμένα και έμπειρα στελέχη στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εργάζονται στο φορέα (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.), από τη στιγμή που είναι δυνατή η ανανέωση των συμβάσεων με απόφαση του ΔΣ του Ι.Δ.ΕΚ.Ε., όπως εξάλλου αναγράφεται σε όρο της σύμβασής μας;
4) Γιατί συνεχίζουν να επικαλούνται τη λήξη του έργου των Κ.Ε.Ε., όταν στη θέση του σχεδιάζουν την υλοποίηση του έργου των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, από την ίδια χρηματοδοτική πηγή (ΕΣΠΑ), με το ίδιο ουσιαστικά αντικείμενο (Γενική Εκπαίδευση Ενηλίκων), την ίδια ομάδα - στόχο (ενήλικοι πολίτες) στους ίδιους χώρους (κτίρια και δομές της ΓΓΔΒΜ σε όλη τη χώρα);
Γιατί το μόνο που πρέπει να αλλάξει είναι να φύγουν οι εργαζόμενοι που εδώ και χρόνια υποστήριξαν όλες αυτές τις λετουργίες;

Δεν μας πείθουν οι δικαιολογίες που οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) και του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) προβάλουν για τη μη ανανέωση των συμβάσεών μας.

Θα συνεχίσουμε να θυμίζουμε ότι στην αντίστοιχη περίπτωση λήξης του έργου «Βοήθεια στο Σπίτι» ανανεώθηκαν αυτόματα 3.500 περίπου συμβάσεις εργαζομένων με Εγκύκλιο - ούτε καν Υπουργική Απόφαση! - της 30/12/2010 του Υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Αρ. Εγκυκλίου 64). Δίκαια και σωστά οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να βρίσκονται στις δουλειές τους!
Θα συνεχίσουμε να παραπέμπουμε στην Εγκύκλιο, που συγκεκριμένα αναφέρει πως «το προσωπικό, που ήδη απασχολείται στα ανωτέρω προγράμματα, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του, με την ίδια σχέση εργασίας, μέχρι την ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων και για την υλοποίηση αυτών μέχρι τη λήξη τους»!

Ξαναρωτάμε τις ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) και του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.):

Γιατί οι εργαζομένοι στα Κ.Ε.Ε. δεν μπορούν «να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, με την ίδια σχέση εργασίας, μέχρι την ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων και για την υλοποίηση αυτών μέχρι τη λήξη τους»;

Επειδή μάλλον οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) και του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) δεν θα είναι σε θέση για ακόμα μια φορά να ικανοποιήσουν το δίκαιο και λογικό αίτημά μας, καλούμε την ίδια την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Αρμόδια για θέματα Δια Βίου Μάθησης κα Φ. Γεννηματά να δώσει λύση το θέμα μας.

Μια απλή Υπουργική Εγκύκλιος του Υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στις 30/12/2010 ήταν αρκετή για να διασφαλίσει τη δουλειά και την αξιοπρέπεια 3500 οικογενειών σε ολόκληρη τη χώρα!

Μια απλή Υπουργική Εγκύκλιος της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Αρμόδια για θέματα Δια Βίου Μάθησης κας Φ. Γεννηματά είναι ΣΗΜΕΡΑ αρκετή για να διασφαλίσει τη δουλειά και την αξιοπρέπεια 200 οικογενειών σε ολόκληρη τη χώρα!


Γιαγκούλης Τρύφων


Πρόεδρος ΔΣ του Σωματείου Συμβασιούχων Εργαζομένων στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου