Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη για την προϋπηρεσία εκπαιδευτικών στα ΣΔΕ

Δεν θα μετρηθεί όλη η προϋπηρεσία των ωρομισθίων εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας;



Ερώτηση

Προς την κ. Υπουργό
Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Αδιανόητη η άρνηση προσμέτρησης προϋπηρεσίας ωρομίσθιων εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας

Δυνάμει της υπ. αρίθμ. 2012/1-6-2010 απόφασης της Υφυπουργού κ. Χριστοφιλοπούλου με θέμα «Λήξη διδακτικού έτους 2009-2010 για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα παραρτήματα» ορίστηκε ως ημερομηνία λήξης του Διδακτικού έτους 2009-2010 η Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010 για τα αναφερόμενα στην ίδια πράξη Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και τα παραρτήματά τους. Η παράταση αυτή δόθηκε γιατί η λειτουργία των σχολείων αυτών καθυστέρησε υπερβολικά με ευθύνη του Υπουργείου. Συγκεκριμένα τα περισσότερα εξ αυτών ξεκίνησαν να λειτουργούν κανονικά μόλις στα μέσα του Φεβρουαρίου.

Δυνάμει των συμβάσεων με τις οποίες οι ωρομίσθιοι καθηγητές προσελήφθηκαν από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ), η παραπάνω απόφαση δεσμεύει όλους τους ωρομίσθιους καθηγητές που συνδέονται με το ΙΔΕΚΕ να συνεχίζουν να εργάζονται στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα Παραρτήματά τους μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους όπως αυτό παρατάθηκε από την αναφερθείσα απόφαση του Υπουργείου.

Σε σχετικό ερώτημα του ΙΔΕΚΕ προς το Υπουργείο για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των ωρομισθίων για τις δύο βδομάδες του Ιουλίου, η Διεύθυνση Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Α Τμήμα Διορισμών του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με το υπ. αρίθμ. 68613/Δ2 14-6-2010 έγγραφο απάντησε αρνητικά επικαλούμενη την (γραμματική) διατύπωση του νόμου σύμφωνα με το οποίο «οι προϋπηρεσίες που θα πραγματοποιηθούν πέραν της ανωτέρω ημερομηνίας (30-6-2010) δεν μπορούν να καταχωριστούν στον ενιαίο πίνακα προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών».

Ωστόσο παρότι ο Ν. 3848/2010 (άρ. 9 Μεταβατικές Διατάξεις, παρ. 2) ορίζει πως «οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ισχύουν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως παύουν να τροφοδοτούνται με νέα στοιχεία προϋπηρεσίας από την 1η Ιουλίου», η πραγματική πρόθεση του νομοθέτη ήταν να θέσει ως χρονικό όριο για την τροφοδότηση των ενιαίων πινάκων τη λήξη του Διδακτικού έτους 2009-2010.

Η παραπάνω ερμηνεία υποστηρίζεται και από το γεγονός πως βάσει της παρ. 7 του ίδιου άρθρου (άρ. 9, Μεταβατικές Διατάξεις) του Ν. 3848/2010 «προϋπηρεσία που θα αποκτηθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2010 λαμβάνεται υπόψη για τους τελικούς πίνακες» των επιτυχόντων του επόμενου ΑΣΕΠ. Έτσι όμως η περίοδος του Ιουλίου και η προσφερόμενη εργασία μέχρι και τις 15 Ιουλίου δεν περιλαμβάνεται πουθενά στον Νόμο κάτι το οποίο βέβαια είναι παράλογο!

Επιπλέον, η σχετική απόφαση για παράταση του διδακτικού έτους ελήφθη μετά την ψήφιση και δημοσίευση του Νόμου γεγονός που στηρίζει περαιτέρω την θέση πως ο συντάκτης του νόμου δεν γνώριζε την περίπτωση των ΣΔΕ και έθεσε ως χρονικό όριο για την τροφοδότηση των προσωρινών πινάκων αναπληρωτών την συνηθισμένη ημερομηνία λήξης κάθε σχολικού έτους δηλαδή την 30η Ιουνίου.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η κυρία Υπουργός :

Προτίθεται να διευθετήσει το όλο θέμα, και με ποιο τρόπο, ώστε να αναγνωρισθούν τα νόμιμα δικαιώματα των συγκεκριμένων ωρομισθίων εκπαιδευτικών, δεδομένου ότι ακόμη και μια διδακτική ώρα μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην κατάταξη τους στους πίνακες (από τους οποίους σε ποσοστό 40% θα γίνουν οι διορισμοί κατά την επόμενη διετία που έχει οριστεί ως μεταβατική περίοδος);



Ο ερωτών
Τάσος Κουράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου