Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Οι εργαζόμενοι στα ΚΕΕ απαντούν στην υφυπουργό Παιδείας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Τηλ: 23850 25133
E- mail: swmateiokee@yahoo.gr mail@keen.flo.sch.gr

Προς:
Υφυπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης
& Θρησκευμάτων
κ. Χριστοφιλοπούλου Εύη

Κοιν:
1) Γενικό Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης
κ. Μπάκα Ευθύμιο
2) Δ/ντα Σύμβουλο ΙΔΕΚΕ
κ. Καπούλα Παναγιώτη
3) Υπεύθυνο Ομάδας Έργου ΚΕΕ
Κ. Μουζάκη Διονύσιο

Φλώρινα, 28/04/2010

Θέμα: Διευκρινήσεις για τη λειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.)

Κυρία Υπουργέ,
Με αφορμή τις απαντήσεις σας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία των Κ.Ε.Ε. (Πρακτικά Συνεδρίασης της 27/04/2010), θα θέλαμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:
Ο ισχυρισμός σας ότι «… οι επιτροπές που έκριναν τους συμβασιούχους, ήταν πολλές φορές, επιτροπές από συμβασιούχους οι οποίοι έκριναν άλλους συμβασιούχους έργου, χωρίς διαφάνεια, χωρίς αξιοκρατία…» είναι άδικος και ατεκμηρίωτος. Κι αυτό γιατί:
α) Όλες οι προκηρύξεις θέσεων εργασίας στελεχών Κ.Ε.Ε. αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Ι.Δ.ΕΚ.Ε., με συγκεκριμένες προδιαγραφές και προσοντολόγιο για τους υποψηφίους, πίνακες μοριοδότησης προσόντων, προθεσμίες υποβολής δικαιολογητικών, διαδικασίες υποβολής ενστάσεων κλπ. (για του λόγου το αληθές σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα www.ideke.edu.gr/press_tracts.asp). Κανείς εργαζόμενος στα Κ.Ε.Ε. δεν έχει προσληφθεί μέχρι σήμερα πέραν της διαδικασίας αυτής.
β) Όλες οι προσλήψεις εκπαιδευτών και στελεχών Κ.Ε.Ε. έγιναν και γίνονται με βάση τα μόρια που συγκεντρώνει ο κάθε υποψήφιος, σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες μοριοδότησης προσόντων. Τα κριτήρια μοριοδότησης (τυπική εκπαίδευση – πτυχία, εμπειρία στη Δια Βίου Μάθηση, διδακτική εμπειρία στην τυπική εκπαίδευση, πτυχία Ξένων Γλωσσών, πιστοποίηση γνώσεων Η/Υ, συμμετοχές σε συνέδρια, συγγραφικό έργο κλπ) και ο ακριβής αριθμός μορίων περιγράφονται αναλυτικά στις αποφάσεις Γενικού Γραμματέα υπ. αριθμ. 702, 703, 704/14-02-2008 και 2425/11-06-2009 (για του λόγου το αληθές σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα www.gslll.edu.gr/index.php/gga). Επαναλαμβάνουμε ότι κανείς εργαζόμενος στα Κ.Ε.Ε. δεν έχει προσληφθεί μέχρι σήμερα με κριτήρια πέραν όσων περιγράφονται στις εν λόγω αποφάσεις Γενικού Γραμματέα.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι γνωρίζετε πως το έργο των Κ.Ε.Ε. στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2010, ενώ για τα Κ.Ε.Ε. σε όλη την υπόλοιπη επικράτεια έχει εγκριθεί χρηματοδότηση μέχρι τον Ιούλιο του 2011 από το Ε.Π «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007 - 2013». Όλες οι συμβάσεις των στελεχών που εργάζονται στα Κ.Ε.Ε. έχουν διετή ή τριετή διάρκεια (από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι τον Ιούλιο του 2010 ή τον Ιούλιο του 2011), μέχρι την ολοκλήρωση των Ενταγμένων Πράξεων στο έργο των ΚΕΕ. Ως εκ τούτου, εκλαμβάνουμε τη δήλωσή σας ότι «… κάθε σύμβαση έργου ολοκληρώνεται, όταν ολοκληρώνεται και το έργο…» ως προσωπική σας εγγύηση για την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου των Κ.Ε.Ε. και των συμβάσεων των εργαζομένων. Χωρίς καμία ανεξήγητη μεταβολή ή αναδίπλωση, όπως αυτήν της μείωσης της διάρκειας των συμβάσεων των συναδέλφων που προσελήφθησαν το τελευταίο διάστημα (ημερομηνία λήξης 30/07/2010 αντί της 30/06/2011 όπως προέβλεπε η σχετική προκήρυξη).
Κατανοούμε τη δήλωση στη δευτερολογία σας για το «…τι θα γίνουν οι ημέτεροι οι οποίοι προσελήφθησαν με συμβάσεις έργου χωρίς καμία απολύτως διαφάνεια, καμία απολύτως αξιοκρατία, το καλοκαίρι του 2009…» μόνο στο πλαίσιο της συνήθους πρακτικής που με συνέπεια ακολουθούν τα κόμματα, ισοπεδώνοντας και απαξιώνοντας ανθρώπους και προσπάθειες. Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζετε ότι αναφέρεστε σε εκατοντάδες εργαζόμενους που προσπάθησαν πολύ, ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται ακόμα από μήνες αμισθίας, ορισμένοι μάλιστα έχασαν τη δουλειά τους μέσω προκηρύξεων, διαδικασιών αξιολόγησης, αλλά και άδικων διοικητικών αποφάσεων. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι - μάλλον εν αγνοία σας - έχετε εντάξει στο σύνολο των κομματικών εγκαθέτων που υπονοείτε ότι δουλεύουν σήμερα στα Κ.Ε.Ε. και εργαζόμενους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο θεσμό από το 2003.

Κυρία Υπουργέ,
Θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα αν από ολόκληρη την τοποθέτησή σας στη Βουλή θα μπορούσαμε να κρατήσουμε ως δέσμευση τη διατύπωσή σας ότι «Είμαι σίγουρη και θέλω να ελπίζω ότι αρκετοί από αυτούς (τα στελέχη των ΚΕΕ) θα μπορέσουν πραγματικά να αποδείξουν ότι και έργο μπορούν να παράγουν και άξιοι είναι. Και όσοι είναι άξιοι θα αξιοποιηθούν».
Δυστυχώς, όμως, η μέχρι σήμερα στάση της ηγεσίας του Υπουργείου απέναντι στους εργαζομένους στα Κ.Ε.Ε. - με άρνηση απάντησης σε οποιοδήποτε αίτημά μας για συνάντηση και διάλογο, με συστηματική απαξίωση των προσπαθειών μας, με διαρροές και φήμες για διακοπή συμβάσεων - δεν μας επιτρέπει να επενδύουμε στην αξιοπιστία τέτοιων τοποθετήσεων.
Ευελπιστούμε, παρ’ όλα αυτά, ότι τελικά θα μας δώσετε τη δυνατότητα μέσα από μία συνάντηση να διατυπώσουμε τις απόψεις μας και τις αγωνίες μας για την πορεία των Κ.Ε.Ε., καθώς επίσης και για το εργασιακό μας μέλλον στο φορέα.

Με εκτίμηση
Γιαγκούλης Τρύφων

Πρόεδρος ΔΣ Σωματείου Συμβασιούχων Εργαζομένων στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Προϊστάμενος ΚΕΕ Φλώρινας

Σημείωση: Εννοείται πως προσυπογράφουμε κάθε λέξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου