Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Δημοσιεύματα...

Στον απόηχο της Συνέντευξης Τύπου που δόθηκε έχουμε κάποια πρώτα δημοσιεύματα. Με την ευκαιρία αυτή, θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τη δημοσιογράφο της Αυγής Δάφνη Σφέτσα, που εδώ και μήνες μας στηρίζει με σειρά ρεπορτάζ και δημοσιευμάτων. Το κείμενο που ακολουθεί δίνει μερικά μαθήματα δημοσιογραφίας σε "μεγαλοδημοσιογράφους" και κατευθυνόμενα ΜΜΕ, που έχουν επιβάλλει μια περίεργη "ομερτά" για τα θέματα του ΙΔΕΚΕ:
Εφημερίδες όπως το Έθνος, το Βήμα, τα Νέα κ.α. θεωρούν προφανώς ελάσσον το γεγονός ότι μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι ένα χρόνο τώρα...

Απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι στην Εκπαίδευση Ενηλίκων
Σφέτσα Δάφνη
ΑΥΓΗ 09/03/2010

Μπορεί το υπουργείο Παιδείας να πρόσθεσε στον τίτλο του τη διά βίου μάθηση, η κατάσταση όμως για τους εργαζόμενους του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων είναι χειρότερη από ποτέ. Απλήρωτοι, στην πλειονότητά τους, εδώ και ένα χρόνο, δεν γνωρίζουν ούτε και κανείς τους ενημερώνει για το τι μέλλει γενέσθαι με τα προγράμματα, που στο σύνολό τους δεν έχουν λειτουργήσει από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, ενώ οι αχτίδες φωτός για τη λειτουργία κάποιων τμημάτων, δεν σώζουν την κατάσταση.

Διαβούλευση με e-mail, αλλά όχι και με τους εκπαιδευτές

Για τη διά βίου μάθηση το υπουργείο έχει ξεκινήσει τη δική του διαβούλευση, η οποία περιλαμβάνει, ασφαλώς, e-mail άποψης, αλλά όχι και τους ίδιους τους εργαζόμενους, που από τον Οκτώβριο δεν έχουν κατορθώσει να συναντήσουν την Α. Διαμαντοπούλου, παρά τις έντονες προσπάθειες. Οι μήνες περνούν, τα δεδουλευμένα δεν καταβάλλονται, τα προγράμματα δεν υλοποιούνται και η ανησυχία εντείνεται και από το γεγονός ότι, ενώ οι προκηρύξεις προσωπικού προέβλεπαν συμβάσεις έργου που θα έληγαν τον Νοέμβριο του 2011, οι προσλήψεις έγιναν με ημερομηνία λήξης τον προσεχή Οκτώβριο, γεγονός που αντιμετωπίζεται σαν ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο διάλυσης του ΙΔΕΚΕ.

Ζωντανοί νεκροί σε ένα κτήριο

Από τη μεριά του ο σύλλογος πρώτος ανέδειξε την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου αλλά και της διεξαγωγής έρευνας για το πού πήγαν τα λεφτά της χρηματοδότησής τους από την Ε.Ε. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης, οι προσπάθειές του εντείνονται και θα διερευνήσει νομικά την ένταξή του σε δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο. Χθες παραχώρησε συνέντευξη Τύπου περιγράφοντας τη μελανή κατάσταση: “Αισθανόμαστε ζωντανοί νεκροί σε ένα κτήριο. Αγαπάμε τη δουλειά μας, όλα είναι έτοιμα για να αρχίσουν τα προγράμματα και συνεχώς κάτι μπαίνει εμπόδιο” είπε χαρακτηριστικά ένας εργαζόμενος. Το ΙΔΕΚΕ απασχολεί 3 (!) μόνιμους εργαζόμενους, 300 συμβασιούχους και 3 χιλιάδες ωρομίσθιους, όλοι τους υψηλών προσόντων, ενώ την τελευταία πενταετία έχουν παρακολουθήσει 345 χιλιάδες, Έλληνες και ξένοι, τα προγράμματα.

Κεντρική θέση έχουν τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων στα οποία έχουν ενταχθεί 252 χιλιάδες πολίτες καθώς και το πρόγραμμα «Οδυσσέας» -που δεν λειτουργεί ακομη-, από το οποίο εξαρτάται η εξασφάλιση του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος για τους μετανάστες.


Από τον Ριζοσπάστη της Τρίτης
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΔΕΚΕ
Ενα χρόνο απλήρωτοι
Αντιμέτωποι με πρόβλημα επιβίωσης δηλώνουν πλέον οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ) αφού, όπως καταγγέλλουν, είναι απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο. Οι εργαζόμενοι στο ΙΔΕΚΕ, που είναι πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου εποπτευόμενο από το υπουργείο Παιδείας και φορέας υλοποίησης προγραμμάτων διά βίου εκπαίδευσης, διέπονται από ένα... ψηφιδωτό ελαστικών εργασιακών σχέσεων: με 3 μόνιμους υπαλλήλους, 300 με σύμβαση έργου και 3.000 περίπου που υλοποιούν τα προγράμματα σε καθεστώς ωρομισθίας. Ολοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων ή... καταβολής τους «με το σταγονόμετρο» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ενώ δηλώνουν ότι ακόμα περιμένουν από την ηγεσία του υπουργείου να πάρει θέση για το πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου