Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Βραβευμένοι και απλήρωτοι!

Μια ακόμη επιβεβαίωση του σημαντικού έργου που επιτελείται στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, είναι η σημερινή βράβευση της εθελοντικής ομάδας του προγράμματος Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών "Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους" του Αγίου Στεφάνου, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας!
Σημειώνουμε ότι οι Συμβασιούχοι του ΙΔΕΚΕ απλήρωτοι!
Παράλληλα όλα αυτά τα προγράμματα που προσφέρουν τόσα στο κοινωνικό σύνολο, έχουν "παγώσει".
Μήπως θα πρέπει να ζητήσουμε την παρέμβαση του προέδρου, αφού κανενός άλλου δεν φαίνεται να "ιδρώνει το αυτί";


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 19:00 στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής
πραγματοποιείται η τελετή απονομής βραβείων συλλογικής δράσης ΝΗΣΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2009.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, θα βραβεύσει την εθελοντική ομάδα του προγράμματος Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών "Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους" του Αγίου Στεφάνου, για την συμβολή της στην αντιμετώπιση της δασικής πυρκαγιάς του Αγίου Στεφάνου το φετινό καλοκαίρι.
Η συμβολική αυτή βράβευση μιας από τις 150 ομάδες του προγράμματος προβάλει την αξία του προγράμματος "Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους" και την ουσιαστική του συνεισφορά σε αποτελεσματικές δράσεις αντιμετώπισης κινδύνων και κρίσεων.
Από την Συντονιστική Επιτροπή του προγράμματος

Εκ μέρους όλων δεν μπορούμε παρά να πούμε συγχαρητήρια σε όλους τους υπεύθυνους, τους εκπαιδευτές και τους εθελοντές του προγράμματος.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα
Η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του ΥΠ.Ε.Π.Θ., έχει σχεδιάσει και συντονίζει το εθνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εθελοντικής Δράσης για τη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων και Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ» στο οποίο συμμετέχουν τα Υπουργεία : Εθνικής Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης), Προστασίας του Πολίτη (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας – Πυροσβεστική Σώμα – Λιμενικό Σώμα), Εθνικής Άμυνας (Κ.Ο.Μ.Α.Κ.), Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), καθώς τον Ελληνικό Ερυθρός Σταυρό και την Μ.Κ.Ο. PRAKSIS.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με εθνικούς πόρους και έχει διάρκεια 100 ωρών. Οι εκπαιδευθέντες εθελοντές λαμβάνουν πιστοποιητικό Δια Βίου Εκπαίδευσης και εντάσσονται στο Εθνικό Μητρώο Εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Η Συντονιστική Επιτροπή του προγράμματος που συμμετέχουν εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων συγκροτήθηκε :
-Με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας των φορέων (6-11-2000)
-Από το 2002 λειτουργεί με απόφαση του Δ.Σ. του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. (πρακτικό 55/14-12-2001)
-Η σημερινή λειτουργία περιγράφεται με σαφήνεια στον Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας του προγράμματος (αρ. πρωτ. 58/28-1-2008, απόφαση Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης, αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Δ.Β.Μ.)

Το Πρόγραμμα και παράλληλες δράσεις του υλοποιούνται σε συνεργασία με Δήμους και άλλους φορείς (Σχολεία, Νοσοκομεία, ΔΕΗ κ.α.). Στόχος είναι η εκπαίδευση ενηλίκων σε δεξιότητες διαχείρισης κινδύνου, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης.
Οι θεματικές ενότητες του προγράμματος είναι :•Γνωσιακές παράμετροι του κινδύνου (Λύση προβλήματος/Λήψη απόφασης – Διαχείριση πληροφορίας - Διαχείριση πανικού – Λειτουργία σε ομάδες)
•Πυρκαγιές - Πλημμύρες
•Σεισμοί – Διασώσεις
•Ναυτικά Ατυχήματα - Προστασία Θαλασσίου Περιβάλλοντος
•Πρώτες Βοήθειες - Διαχείριση Καταυλισμών

Από την έναρξη του προγράμματος 2001 έως σήμερα έχουν εκπαιδευτεί περί τους 5000 εθελοντές σε 150 Δήμους της Επικράτειας και έχουν υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης 20 ημερίδες και διημερίδες για την επιμόρφωση 2500 στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα διαχείρισης κινδύνου.
Την εκπαιδευτική περίοδο 2009 – 2010 έχει προγραμματιστεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση 20 νέων προγραμμάτων.
Βρίσκονται, επίσης σε εξέλιξη 16 προγράμματα πενθήμερης επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε θέματα Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων σε σχολικές μονάδες, τα οποία έχουν οργανωθεί από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους».
Το Πρόγραμμα είναι σε διαδικασία πιστοποίησης με Σύστημα Ποιότητας ISO 9001:2000 και υποστηρίζεται από Εθνικό Δίκτυο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Φορέων. Έχει τύχει της δημόσιας αναγνώρισης της πρώην Επιτρόπου της Ε.Ε. για το Περιβάλλον, Margot Wallström και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Εθελοντισμού που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη το 2001 και στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες το 2002.

Tο πρόγραμμα υπήρξε συντελεστής υλοποίησης:

•του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων, που διεξήχθη στην πόλη της Καρδίτσας στις 8-9-10 Απριλίου 2005 (www.kindini.syn.teilar.gr), και
•του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τον Εθελοντισμό, που διεξήχθη στην πόλη του Μεσολογγίου στις 2-3-4 Δεκεμβρίου 2005 (www.syn.ethelontismos.teimes.gr).

Τέλος, το εκπαιδευτικό υλικό διαμορφωμένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Δια Βίου Μάθησης, έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του προγράμματος και βρίσκεται στη διάθεση του οποιοδήποτε πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου