Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Οι Συμβασιούχοι των Διευθύνσεων Αλλοδαπών γράφουν...

Για την καλύτερη ενημέρωση μας για ό,τι συμβαίνει και σε άλλους χώρους:

"...Με αφορμή τις πρόσφατες τοποθετήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης , υπουργών και βουλευτών περί κατάργησης των συμβάσεων έργου στις Δημόσιες Υπηρεσίες και αντικατάσταση αυτών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ , οι Συμβασιούχοι Έργου των Διευθύνσεων & Τμημάτων Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών & Μετανάστευσης των Περιφερειών όλης της Ελλάδας αναφέρουν τα παρακάτω ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μαζική και άδικη αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς την εξέταση των ιδιαιτέρων συνθηκών που χαρακτηρίζουν ξεχωριστά την κάθε Υπηρεσία .
Συγκεκριμένα για τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών & Μετανάστευσης των Περιφερειών, που συστάθηκαν το 2001 και από τότε λειτουργούν με συμβάσεις έργου ετήσιας διάρκειας που συνεχώς ανανεώνονται , ισχύουν συγκεκριμένες παράμετροι που οι πρόχειροι υπολογισμοί της Κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος τις αψηφούν.
Το δύσκολο έργο που έχει ως αποτέλεσμα την λειτουργία της έννομης τάξης της χώρας καθώς η Υπηρεσία αυτή αποφασίζει για το ποιος αλλοδαπός είναι νόμιμος και ποιος παράνομος , ποιος δικαιούται άδεια διαμονής, έχει ανατεθεί ως επί των πλείστων σε συμβασιούχους καθώς η αναλογία μονίμων και συμβασιούχων σε πολλές διευθύνσεις ξεπερνά το 70-80%. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη Διεύθυνση Αλλοδαπών & Μετανάστευσης Αθηνών όπου οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι 30 ενώ οι συμβασιούχοι 150 (83.%) . Ίδια εικόνα παρουσιάζεται και στις άλλες διευθύνσεις: Θεσσαλονίκη (72% ,80συμβ 30μον) Πειραιάς (75%, 60συμβ 20μον) .
Σε όλη την Ελλάδα 600 συμβασιούχοι καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα 1.150.000 αλλοδαπών , να συντάξουν και να διεκπεραιώσουν χιλιάδες έγγραφα , να αποφασίσουν για τη νομιμότητα ή μη των αλλοδαπών και να εκτελέσουν την ίδια ακριβώς εργασία με αυτή των μονίμων υπαλλήλων ( απορριπτικές αποφάσεις , ανακλήσεις αδειών διαμονής , αναφορές στον Εισαγγελέα κτλπ) ενώ υπέγραψαν συμβάσεις μόνο για την εισαγωγή δεδομένων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Υπενθυμίζουμε ότι τις ίδιες ακριβώς συμβάσεις μετέτρεψε σε αορίστου χρόνου το προεδρικό διάταγμα 164/2004.
Συνάδελφοι που από το 2003 δίνουν καθημερινά το δικό τους προσωπικό αγώνα αλλά και οι υπόλοιποι που προστέθηκαν μετέπειτα λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας κατάφεραν με την εμπειρία τους και τη σκληρή δουλειά να αλλάξουν τα δεδομένα και την άποψη περί ¨ξυσίματος¨ στις Δημόσιες Υπηρεσίες . Ενδεικτικά σας αναφέρουμε το μέσο χρόνο διεκπεραίωσης των αιτημάτων των αλλοδαπών ( μέσος χρόνος για την εκτύπωση της άδειας διαμονής) που το 2004 ξεπερνούσε τον ένα χρόνο και το 2009 το μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποιείται εντός των 30 ημερών.
Σε περίπτωση που υλοποιήσει η Κυβέρνηση τα σχέδια της για αντικατάσταση αυτών των συμβάσεων σε οκτάμηνες μη ανανεώσιμες συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ όλη αυτή η εργασιακή εμπειρία θα έχει την ίδια τύχη με τους συμβασιούχους : ΘΑ ΠΕΤΑΧΤΕΙ .
Επιπρόσθετα στους 8 αυτούς μήνες που προβλέπουν τα σχέδια οι τέσσερις θα σπαταλούνται στην εκπαίδευση των νέων εργαζομένων και ο μεγάλος όγκος της εργασίας που επιφορτίζει καθημερινά αυτές τις Υπηρεσίες θα συσσωρεύεται .
Υπογραμμίζουμε ότι μέχρι τώρα δεν ευοδώθηκε οποιαδήποτε προσπάθεια για τη κάλυψη αυτών των θέσεων εργασίας μέσω μετατάξεων, ακόμα και με τη παραχώρηση ειδικών επιδομάτων , λόγω άρνησης των υπαλλήλων εξαιτίας του μεγάλου εργασιακού όγκου στη συγκεκριμένη Διεύθυνση .
Είναι πασιφανές ότι οι προσπάθειες τις Κυβέρνησης να προσθέσουν στον πίνακα της ανεργίας άλλους 600 εργαζομένους και να τους αντικαταστήσουν με άλλους που σε οκτώ μήνες θα έχουν ακριβώς την ίδια τύχη , όχι μόνο θα μας βρουν αντίθετους αλλά δεν θα έχουν και οποιοδήποτε αποτέλεσμα..."

Συμβασιούχοι Έργου των Διευθύνσεων & Τμημάτων Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών & Μετανάστευσης των Περιφερειών

Δείτε και την ιστοσελίδα: http://unionergoy.ning.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου