Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Δικαστική απόφαση- σταθμός μονιμοποιεί συμβασιούχο!

Ρεπορτάζ απο το TVXS
Το δρόμο για την τακτοποίηση των συμβασιούχων ανοίγει δικαστική απόφαση–σταθμός σύμφωνα με την οποία το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να μονιμοποιήσει συμβασιούχο ορισμένου χρόνου, που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού. Στο tvxs.gr μιλάει ο δικηγόρος της συμβασιούχου, Δημήτρης Περπατάρης, ενώ την εξέλιξη σχολιάζει και ο πρόεδρος Συμβασιούχων ΥΠΠΟ Άρτας και Πρέβεζας, Άρης Βάσιος.

«Η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική. Η ετυμηγορία των δικαστηρίων στέλνει ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο κοινωνικό και εργασιακό πρόβλημα των συμβασιούχων», δηλώνει στο tvxs.gr o δικηγόρος της συμβασιούχου Μαρίας Γεωργιάδη, κ. Δημήτρης Περπατάρης. «Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι ειδικευμένοι επιστήμονες στον τομέα του πολιτισμού, επί μια δεκαετία, προσφέρουν ελλιπώς τις υπηρεσίες τους και απειλούνται κάθε μέρα με απολύσεις, και πως πρέπει να κάποια στιγμή να διευθετηθεί το ζήτημα της αποκατάστασης τους» προσθέτει ο κ. Περπατάρης, τονίζοντας πως «είναι πολύ σημαντικό όχι μονό να μην οδηγούνται αυτοί οι άνθρωποι στην απόλυση και την ανεργία, αλλά, να ληφθεί επιτέλους μια νομοθετική πρωτοβουλία που να εντάσσει στο τακτικό προσωπικό γιατί - όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Γερουνλάνος- η εμπειρία είναι σημαντικότερη από τη γνώση».

Η απόφαση αφορά στην περίπτωση της συντηρήτριας Τέχνης, Μαρίας Γεωργιάδη, η οποία απασχολήθηκε με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην Η΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κέρκυρας- Θεσπρωτίας. Η κ. Γεωργιάδη κάλυψε πάγιες ανάγκες της υπηρεσίας της και χρησιμοποιήθηκε και αξιοποιήθηκε σε διεπιστημονικές και διακρατικές ανταλλαγές της Ελλάδας. Όταν έληξε η σύμβαση της «προσέφυγε δικαστικά διεκδικώντας το αυτονόητο - δηλαδή λόγω του ότι καλύπτει πάγιες ανάγκες να συνδεθεί με σύμβαση αορίστου προσδιορισμού με το υπουργείο Πολιτισμού» λέει ο κ. Περπατάρης. Ωστόσο, αν και δικαιώθηκε από το Πρωτοδικείο και το Εφετείο της Κέρκυρας, το ελληνικό Δημόσιο άσκησε αίτηση αναστολής ζητώντας τη μη εφαρμογή της απόφασης μέχρι να γίνει και αμετάκλητη, επικαλούμενο παλιότερη νομοθεσία, η οποία έδινε στο Δημόσιο την δυνατότητα να μην υλοποιεί εφετειακές αποφάσεις που έπρεπε να γίνουν και αμετάκλητες, να περάσουν δηλαδή όλη τη χρονοβόρα διαδικασία του Αρείου Πάγου. Το πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε ωστόσο τον ισχυρισμό του Ελληνικού Δημοσίου διατάζοντας ουσιαστικά την κατάταξη της σε θέση αορίστου χρόνου.

«Το Ελληνικό Δημόσιο προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο για να κερδίσει. Το υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε να ενημερωθεί από την υπηρεσία της συνάδελφου στην Κέρκυρα αν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, όπου θα μπορούσε η συμβασιούχος να τοποθετηθεί και να τακτοποιηθεί. Ωστόσο αυτό είναι παράλογο γιατί είναι πολύ εύκολο να αποδειχτεί ότι υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, είτε από το οργανόγραμμα της υπηρεσίας, είτε από την προκήρυξη νέας θέσης συντηρήτριας αρχαιοτήτων» σχολιάζει στο tvxs.gr ο πρόεδρος Συμβασιούχων ΥΠΠΟ Άρτας και Πρέβεζας, Άρης Βάσιος.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που το Δημόσιο αγωνιζόταν να μην τακτοποιηθεί η κ Γεωργιάδη, είχε ζητήσει την πρόσληψη άλλης μιας συντηρήτριας στη συγκεκριμένη Εφορία, ακριβώς γιατί οι ανάγκες αδυνατούσαν να καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό, το οποίο στη πλειοψηφία του, αποτελείται από συμβασιούχους που έχουν δικαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων», επισημαίνει ο δικηγόρος της συμβασιούχου σχολιάζοντας το παράλογο που επικρατεί στο ελληνικό Δημόσιο.

Αναφορικά με το αν η υπόθεση μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο για τη δικαίωση και άλλων συμβασιούχων, ο κ. Περπατάρης σημειώνει ότι «κάθε υπόθεση έχει τα δικά της νομολογικά δεδομένα, η υπόθεση αυτή δημιουργεί όμως ένα θετικό πρόκριμα για χιλιάδες συμβασιούχους που δυστυχώς έχουν υποχρεωθεί να καταφύγουν στη δικαστική οδό ζητώντας τα αυτονόητα – να σταματήσει δηλαδή αυτή η πολύχρονη ομηρία, που έχει δημιουργηθεί από την πολίτικη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων».

«Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο αυτής της απόφασης, είναι το ότι το Δημόσιο όπως κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο στην Ελλάδα υποχρεούται να εφαρμόζει τις τελεσίδικες, τις εφετειακές αποφάσεις . Δεν είναι υπεράνω από την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης» καταλήγει ο Δημήτρης Περπατάρης.

«Μετά από πολύ καιρό έχουμε κάποιες δικαιώσεις συμβασιούχων στα δικαστήρια και βλέπουμε τον εθνικό δικαστή να λαμβάνει υπόψη την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου», επισημαίνει ο κ. Βάσιος, τονίζοντας ότι «το κράτος θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι συμβασιούχοι, οι οποίοι είναι όμηροι εδώ και πολλά χρόνια και καλύπτουν πάγιες ανάγκες θα πρέπει να καταταγούν σε θέσεις οργανικές».

«Το κράτος να λάβει τα μηνύματα που βγαίνουν από τα δικαστήρια και να προχωρήσει σε μια νομοθετική ρύθμιση δείχνοντας την απαραίτητη πολιτική βούληση ωστε να λυθεί το πρόβλημα των συμβασιούχων», καταλήγει ο πρόεδρος των Συμβασιούχων ΥΠΠΟ Άρτας και Πρέβεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου