Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Άρθρο της Αυγής για το ΙΔΕΚΕ

ΙΔΕΚΕ: Προγράμματα και εργαζόμενοι στον αέρα
Από τη Δάφνη Σφέτσα
Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/11/2009

Δέκα μήνες απλήρωτοι συμπληρώνουν οι συμβασιούχοι του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων και στη χθεσινή γενική συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Πρόκειται για 300 συμβασιούχους κυρίως έργου αλλά και ορισμένου χρόνου καθώς και για περίπου 3.000 ωρομίσθιους εκπαιδευτές που απασχολούνται στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, τις Σχολές Γονέων, την Εκπαίδευση Μεταναστών κ.α.
Σήμερα δεν λειτουργούν σχεδόν στο σύνολό τους τα προγράμματα, αφού έχουν παγώσει οι προσλήψεις των ωρομίσθιων από τον περασμένο Ιούλιο, οι συμβασιούχοι είναι απλήρωτοι, όπως απλήρωτοι παραμένουν όλοι όσοι σχετίζονται με τα έργα -προμηθευτές χαρτιού, βιβλιοπωλεία κ.λπ.- ενώ πολλά προγράμματα περιμένουν μάταια εδώ και καιρό μια υπογραφή για να συνεχίσουν.
Η χρηματοδότηση γίνεται με ευρωπαϊκά κονδύλια, μέσω ΕΠΕΑΕΚ, ενώ ο σύλλογος των συμβασιούχων έχει στείλει επιστολή στην υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απάντηση. Έτσι γεννιούνται ερωτήματα αναφορικά με το πού πάνε τα κονδύλια και γιατί όλα είναι στον αέρα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Εκπαίδευση Μεταναστών, όπου απασχολείται και ο πρόεδρος του συλλόγου συμβασιούχων Κώστας Στοφόρος. Μιλώντας στην “Α” λέει πως στα προγράμματα αυτά συμμετέχουν αλλοδαποί προκειμένου με εξετάσεις να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας, απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν την ιδιότητα του επί μακρόν διαμένοντος.
Τα τμήματα δεν λειτουργούν, οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται και οι μετανάστες απειλούνται ακόμη και με απέλαση. Ο ίδιος προχώρησε και σε ατομική καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη. Και έπεται συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου