Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Νέοι Γραμματείς

Ανακοινώθηκαν ονόματα γενικών και ειδικών γραμματέων που θα στελεχώσουν τις κυβερνητικές θέσεις. Έτσι, με απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρμοδίου υπουργού αντιστοίχως ορίζονται οι ακόλουθοι γενικοί και ειδικοί γραμματείς (στην περίπτωση μας δεν ορίστηκε ακόμη Γενικός Γραμματέας):

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Ειδική Γραμματεία Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων: Δραγώνα Θάλεια, καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ειδική Γραμματεία Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΚΠΣ: Ορφανού Ιφιγένεια, δικηγόρος LLM.

Βιογραφικό Θάλειας Δραγώνα (από την Καθημερινή)

Γεννήθηκε το 1952, είναι Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει έντονη συμμετοχή στη διοίκηση του πανεπιστημίου και εξελέγη πολλές φορές Πρόεδρος στο Τμήμα της. Τα ερευνητικά της αντικείμενα αφορούν την εκπαίδευση παιδιών με διαφορετικές εθνοπολιτισμικές ταυτότητες, την ψυχοκοινωνική πρόληψη, τη λειτουργία της οικογένειας. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς στην Ελλάδα και το εξωτερικό επιστημονικά άρθρα και βιβλία. Συνδιηύθυνε πρόγραμμα του ΥΠΕΠΘ για την ένταξη στην εκπαίδευση της μειονότητας στη Θράκη. Είναι ανάμεσα στους σχεδιαστές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και μετείχε στη Διοικούσα Επιτροπή του (1997-2004). Υπήρξε μέλος του ΔΣ του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και εμπειρογνώμων στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Υπήρξε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ (2007-09), μέλος των Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου και ασχολήθηκε κυρίως με θέματα εκπαίδευσης, δικαιωμάτων και μετανάστευσης.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα (από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών)
Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται σε θέματα κοινωνικής ταυτότητας και στη διαπλοκή ατομικών και συλλογικών διεργασιών. Ειδικότερες θεματικές των ερευνητικώ ενδιαφρόντων της είναι η κοινωνιοψυχολογική ταυτότητα και οι ομαδικές σχέσεις, η διαπολιτισμική εκπαίδευση και ο εθνοκεντρισμός του εκπαιδευτικού συστήματος, οι κοινωνικές διακρίσεις, η πρόληψη και η προαγωγή της πρώϊμης ψυχοκοινωνικής υγείας, η μετάβαση στη γονική ιδιότητα, συγκρότηση της πατρότητας/ανδρισμού. Επίσης την απασχολούν θέματα ερευνητικής μεθοδολογίας και η σχέση ποσοτικών και ποιοτικών τεχνικών. Έχει διευθύνει και συμμετάσχει σε πολλά διεθνή και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα και έχει εκτενή ερευνητική δραστηριότητα καθώς και εφαρμοσμένη πράξη γύρω από τη μειονότητα στη Θράκη.


Βιογραφικό Ιφιγένειας Ορφανού (από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, όταν είχε ανακυρηχθεί "Εθελοντής του Μήνα" το 2007)

Γεννήθηκε το Μάιο του 1973 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πλατεία Αμερικής, στο κέντρο της Αθήνας. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και μετά από 2 χρόνια μεταπτυχιακές σπουδές στην Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο επέστρεψε στην Αθήνα για να δουλέψει ως δικηγόρος, σε δικηγορικά γραφεία που ασχολούνταν κυρίως με νομικές υποθέσεις επιχειρηματιών, τραπεζών και δημοσίων επιχειρήσεων.
Παρά το ότι η επαφή της με τη φύση ήταν περιορισμένη για μεγάλο διάστημα της ζωής της, οι ανησυχίες για διάφορα περιβαλλοντικά αλλά και για κοινωνικά θέματα ήταν έντονες ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια. Αυτές οι ανησυχίες της την οδήγησαν σε μία σειρά από εθελοντικές δραστηριότητες (στο λίγο χρόνο που αφήνει σε κάποιον η δικηγορία). Λόγω του ενδιαφέροντός της για τα περιβαλλοντικά ζητήματα μελέτησε αρκετά το περιβαλλοντικό δίκαιο και βοήθησε εθελοντικά σε περιπτώσεις καταγγελιών πολιτών για προσβολές περιβαλλοντικών αγαθών. Τα τελευταία χρόνια, πιο συνειδητοποιημένα, προσπαθεί να ξεκλέβει χρόνο και ενέργεια από τη δουλειά της και να ακολουθεί τις ευαισθησίες της, αντιστεκόμενη σθεναρά στις ..αλλοτριωτικές δυνάμεις του δικηγορικού επαγγέλματος.
Έχοντας ταξιδέψει τα τελευταία καλοκαίρια σε πολλές γωνιές του Αιγαίου, αισθάνεται κομμάτι της ψυχής της τα νησιά του και θέλησε να βοηθήσει εθελοντικά στο Πρόγραμμα για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Αιγαίο με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα, βοηθώντας στη δημιουργία ενός μίνι οδηγού – πυξίδας για τους πολίτες για να μπορούν να βρίσκουν το ..δρόμο αλλά και το..δίκιο τους μέσα στη συχνά δαιδαλώδη νομοθεσία.
Ακόμη (από Καθημερινή): Τα τελευταία έτη εργάζεται ως νομικός σύμβουλος στη Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» του ΕΣΠΑ. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και ιταλικά. Έχει ενεργή εθελοντική δράση ως μέλος περιβαλλοντικών και κοινωνικών ΜΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου