Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Οι έξι μήνες έγιναν 8, 9...

Για να θυμηθούμε... Χωρίς σχόλια το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας (Τρίτη 14 Ιουλίου 2009):
Εξι μήνες απλήρωτοι στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα ΚΕΕ (Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων) που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες. Με οικογένεια ή χωρίς, περισσότερα από 1.200 άτομα αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.
Σύμφωνα με την καταγγελία του συλλόγου εργαζομένων, στα 58 ΚΕΕ που λειτουργούν συνολικά στη χώρα είναι περισσότεροι από 1.200 οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο έργο του ΙΔΕΚΕ που παραμένουν απλήρωτοι λόγω καθυστέρησης ένταξης των ΚΕΕ από το Γ' ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί η εκταμίευση των χρημάτων για την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 175 περιφερειακά στελέχη, ωρομίσθιοι καθηγητές, προμηθευτές κ.ά.
Επίσης, οι εργαζόμενοι στα ΚΕΕ διαμαρτύρονται για την απουσία επίσημης ενημέρωσης σχετικά με το πότε θα πληρωθούν και κάνουν λόγο για εμπαιγμό, προειδοποιώντας για πορείες διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις. Ανησυχία εκδηλώνουν επίσης και για τις συμβάσεις κάποιων οι οποίες έληξαν στις 30 Ιουνίου και εκκρεμεί το τι θα γίνει με αυτούς.
«Με δανεικά»
«Ζούμε με δανεικά», σημειώνει ο Γιάννης Δραγούμης, πρόεδρος των εργαζομένων στα ΚΕΕ, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει και η Αγάπη Κοσμίδου, εργαζόμενη στο ΚΕΕ Θεσσαλονίκης. «Δεν μπορούμε να κανονίσουμε ακόμα και απλά πράγματα, όπως υποχρεώσεις ενοικίων και καθημερινές ανάγκες. Στο σπίτι μου πλέον τα βγάζουμε πέρα με τον μισθό του συζύγου και τη βοήθεια των γονιών. Ευτυχώς, δεν έχω ακόμα παιδιά γιατί θα ήταν ακόμα πιο δύσκολα, τα δάνεια όμως τρέχουν. Οσο για διακοπές, τις ξεχνάμε για την ώρα». Η κατάσταση λίγο-πολύ ίδια για όλους, αναφέρει και ο Θεόδωρος Παντελές, εργαζόμενος στο ΚΕΕ Αρκαδίας. «Εννοείται ότι υπάρχει πρόβλημα και στη δική μου οικογένεια, άλλοι όμως έχουν μεγαλύτερα προβλήματα με στεγαστικά δάνεια ή ακόμα και με προβλήματα υγείας που δυσχεραίνουν την κατάσταση. Και δυστυχώς δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση για το θέμα μας».
Υποσχέσεις
Θέμα ημερών πλέον είναι η πληρωμή των εργαζομένων, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, σύμφωνα με τον κ. Καρλαύτη, πρόεδρο του Δ.Σ. του ΙΔΕΚΕ. Οπως διαβεβαίωσε ο κ.Καρλαύτης, το ΙΔΕΚΕ έχει κάνει αίτηση για 9 εκατ. ευρώ για λογαριασμό των ΣΔΕ και μέσω αυτού του ποσού θα καλυφθεί και ένα μέρος των αποζημιώσεων των εργαζομένων στα ΚΕΕ αλλά και άλλων έργων του ΙΔΕΚΕ. «Το υπουργείο Οικονομίας έχει δεσμευτεί ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου θα καταθέσει τα χρήματα στο ΥΠΕΠΘ, προκειμένου να αρχίσουν οι πληρωμές». Οσο για τις συμβάσεις που έληξαν, συμπληρώνει: «Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο γίνονται νέες προκηρύξεις, έτσι θα γίνει και με αυτές τις θέσεις. Αλλάξαμε επίσης τον τρόπο μοριοδότησης, με στόχο να ανεβάσουμε την ποιότητα, που ήδη υπάρχει, αλλά και να δοθούν ευκαιρίες εργασίας και σε νέα παιδιά».

ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΚΚΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου